Janine Kok

 

Jouw familie van herkomst heeft grote invloed op de manier waarop je in het leven staat.

Vanaf onze geboorte maken wij deel uit van systemen: het gezin, de familie, maar ook in de schoolklas, in opleidingen, op sportverenigingen en op het werk. In deze systemen kun jij je vrij en verbonden voelen maar ook gevangen voelen en verstrikt.

Onbewust zijn wij met elkaar verbonden in ons systeem en werkt alles wat zich daar afspeelt op emotioneel niveau als een rode draad in ons leven door. Dit wordt al te vaak vergeten.


Bij familieopstellingen wordt persoonlijke problematiek (bijvoorbeeld sociale, psychische of lichamelijke en opvoedkundige klachten ) in verband gebracht met ons familiesysteem.

Mensen blijken in staat hun belemmerende patronen te kunnen beïnvloeden wanneer zij zich realiseren wat de functie is van het probleem in het familiesysteem.


Een thema van de familieopstellingen kan bijvoorbeeld zijn een problematische relatie tussen ouders en kinderen.


Thema’s in de opvoeding zijn vaak te herleiden tot gebeurtenissen in een familiesysteem.

Hoeveel liefde, aandacht en zorg van de ouders ook uitgaat naar hun kind(eren), op onbewust niveau kan een last aanwezig zijn die op het familiesysteem drukt. 

Kinderen geven in hun gedrag hieraan heel concreet uiting en voor de ouders voelt het dan alsof ze "ergens niet bij kunnen". Wat we ook bedenken om het gedrag van het kind te veranderen, niets lijkt te helpen.

Ook kan het zijn dat je als ouder "verstrikt" bent geraakt in jouw familiesysteem waardoor je niet altijd echt beschikbaar bent als opvoeder. Gedrag van het kind kan dan iets in jezelf raken waardoor het moeilijk is om daar vrij en neutraal mee om te gaan.

Familieopstelling

InleidingInleiding_familieopstellingen_Breda_eo.html

Familieopstelling

WerkwijzeWerkwijze_familieopstellingen.html
Onder één dakOnder_een_dak.html
Interessante publicatiesInteressante_publicaties.html
Over mijOver_mij.html
EFTEFT.html
RouteRoute.html
TarievenTarieven.html
ContactContact.html
Systemisch werkSystemisch_werk.html